Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDebalans Bošnjaka u zaposlenosti unutar državnih institucija Republike Srpske

Debalans Bošnjaka u zaposlenosti unutar državnih institucija Republike Srpske

Prema analizi podataka zaključno s 31. decembrom 2023. godine, u 12 državnih institucija u entitetu Republika Srpska zaposleno je ukupno 3.017 osoba. Ovaj broj izaziva zabrinutost, jer pokazuje značajan debalans u nacionalnoj zastupljenosti.

Statistika o zaposlenima

Od ukupnog broja zaposlenih, samo 1.179 osoba pripada bošnjačkoj nacionalnosti. To predstavlja svega 39,10 posto, što je znatno ispod očekivane zastupljenosti.

Zakon o upravi i nacionalna zastupljenost

Član 7. Zakona o upravi propisuje osiguranje odgovarajuće nacionalne zastupljenosti državnih službenika. Ova odredba je posebno važna s obzirom na strukturu stanovništva prema posljednjem popisu iz 2013. godine. Taj popis je pokazao da Bošnjaci čine 50,11 posto, Srbi 30,78 posto, Hrvati 15,43 posto, a ostali 3,68 posto.

Problematika debalansa

Analizom rezultata, dolazi se do zaključka da bošnjački predstavnici na državnim pozicijama nisu zastupljeni u skladu s predviđenim zakonom. Naime, samo 1.179 Bošnjaka radi na 333 pozicije više nego što je zakonom propisano.

Ovakva situacija ukazuje na potrebu za hitnim rješenjem kako bi se osigurala pravednija zastupljenost svih nacionalnosti u državnim institucijama. Ova pitanja zahtijevaju pažnju kako bi se postigla otpornija i pravednija administracija u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -