Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHZabrinjavajući Trend Smrtnosti Birača na Lokalnim Izborima u Bihaću 2024.

Zabrinjavajući Trend Smrtnosti Birača na Lokalnim Izborima u Bihaću 2024.

Pad Broja Izlaznosti na Biralištima

Rezultati lokalnih izbora 2024. godine u Bihaću otkrivaju zabrinjavajući trend smanjenja broja birača. Ove godine, broj važećih listića pao je na 18.332, dok je 2020. godine iznosio 21.398. Ova razlika od 3.068 glasova ukazuje na sve veću apatiju među građanima.

Nedostatak Interesovanja za Političke Procese

Profesor Almir Dupanović, aktivni promatrač izbora, napominje da se broj birača smanjuje iz ciklusa u ciklus. Prosječno smanjenje iznosi 1.500 do 2.000 glasova po izborima. On ukazuje na negativnu migraciju i pad nataliteta kao ključne uzroke.

Kritika Biračkih Spiskova

Dupanović smatra da su netačni birački spiskovi jedan od glavnih problema. Mnogi birači koji su napustili BiH još uvijek su na spiskovima, čime se dodatno smanjuje percepcija izlaznosti. Veruje da realan broj birača koji žive u zemlji može biti čak 30 posto manji od prikazanog.

Povjerenje u Izborne Procese

Gubitak povjerenja građana u demokratske procese dodatno pogoršava situaciju. Dupanović navodi primjere kandidata koji dobijaju nula glasova. Takve situacije izazivaju sumnju u legitimitet izbora, dok gotovo 10 posto listića redovno bude proglašeno nevažećim.

Završna Istraživanja

Na kraju, Dupanović upozorava da je osjećaj nepovjerenja prema izborima i demokratiji u Bihaću na visokom nivou. Potrebne su promjene kako bi se potaklo građane da se aktivnije uključe u izborne procese.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -