Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTransplantacije koštane srži u Tuzli: Uspješnost i budući pacijenti

Transplantacije koštane srži u Tuzli: Uspješnost i budući pacijenti

Univerzitetski klinički centar u Tuzli godišnje izvodi između 20 i 25 transplantacija koštane srži. Ove transplantacije prvenstveno su namijenjene pacijentima sa dijagnosticiranim leukemijama ili limfomima. Kada je riječ o alogeničnim transplantacijama, rezultati su izvrsni, s 100 posto podudarnosti kod srodnih donora.

Uspješnost transplantacija u Tuzli

Prema podacima, transplantacije u Tuzli su u skladu sa evropskim i svjetskim standardima. Međutim, autologna transplantacija, gdje pacijent koristi vlastite matične ćelije, pokazuje nižu stopu komplikacija nego u evropskim zemljama.

Pripreme za transplantaciju

Mersiha Branković iz Tuzle i Zumreta Arnaut iz Gračanice su pacijentice koje se trenutno pripremaju za transplantaciju matičnih ćelija. Ove onkološke pacijentice završile su hemoterapijske cikluse i očekuju transplantaciju u naredna dva mjeseca.

Iskustva pacijenata

Zumreta Arnaut, koja boluje od Non-Hodkin limfoma, razgovarala je za Klix.ba o svom putu. Nakon 14 ciklusa hemoterapije, ona se nada uspješnoj transplantaciji. “Nije me strah, osjećam se drugačije sada,” istakla je Arnaut. Također, naglašava važnost opreza zbog narušenog imunog sistema.

Tuzlanski klinički centar tako nastavlja pružati vitalne usluge pacijentima koji se bore s teškim bolestima. Očekivanja su da će rezultati i dalje ostati na visokom nivou.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -