Sejo Kalac šokirao javnost: Podržao nasilnika Adisa Ciguru

0
57

Sejo Kalac šokirao javnost skandaloznim komentarom: Podržao nasilnika Adisa Ciguru na Facebooku

Poznati pjevač narodne muzike Sejo Kalac izazvao je ogorčenje i nevjericu u javnosti nakon što je na svom Facebook profilu otvoreno podržao Adisa Ciguru, muzičara koji je nedavno uhapšen zbog brutalnog prebijanja svoje supruge Aldine Bajić. Kalčev komentar na društvenim mrežama, u kojem je izrazio razumijevanje za nasilnika, naišao je na osudu mnogih, a slučaj je dodatno rasplamsao javnu debatu o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini.

Skandalozna izjava izazvala lavinu reakcija

Sejo Kalac, koji je poznat po dugogodišnjoj karijeri u narodnoj muzici, svojom izjavom izazvao je šok i bijes javnosti. Naime, nakon što je javnost saznala za snimak na kojem Adis Cigura brutalno tuče svoju suprugu Aldinu Bajić, Kalac je na svom Facebook profilu napisao komentar u kojem je sugerirao da “žene treba tuci dok se ne smire”. Ova izjava izazvala je lavinu reakcija, a mnogi su je okarakterisali kao otvorenu podršku nasilju.

U komentarima ispod objave, mnogi korisnici Facebooka oštro su kritikovali Kalca, ističući da su njegovi stavovi neprihvatljivi i da dodatno doprinose normalizaciji nasilja nad ženama. Dok su se neki trudili da ga podsjete na težinu situacije i posljedice koje nasilje ima na žrtve, pjevač nije povukao svoju izjavu niti se izvinio.

Nasilje nad ženama kao društveni problem

Ovaj incident dolazi u trenutku kada je tema nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini ponovo u fokusu javnosti. Slučaj Adisa Cigure i Aldine Bajić skrenuo je pažnju na široko rasprostranjen problem porodičnog nasilja i neefikasne zaštite žrtava. Uprkos postojećim zakonima i mehanizmima za zaštitu žena, broj prijavljenih slučajeva nasilja u porastu je, dok su sankcije za počinioce često blage i neadekvatne.

Podrška koju je Sejo Kalac izrazio nasilniku samo dodatno oslikava ukorijenjene patrijarhalne norme u društvu, gdje se nasilje nad ženama ponekad opravdava ili minimizira. Takvi stavovi otežavaju borbu protiv nasilja i šalju poruku da je nasilje u određenim okolnostima prihvatljivo, što je izuzetno opasno.

Osude iz javnosti i estradnog svijeta

Nakon što je Sejo Kalac objavio svoj komentar, mnogi su reagovali, uključujući poznate ličnosti iz svijeta muzike i estrade. Mnogi su se oglasili putem društvenih mreža, osuđujući Kalčevu izjavu i pozivajući ga da se javno izvini.

Pjevačica Hanka Paldum, koja se dugi niz godina bori za prava žena, izrazila je duboko razočaranje Kalčevim stavom. U svojoj izjavi za medije istaknula je da “nasilje nikada ne smije biti opravdano” i da “poznate ličnosti imaju odgovornost prema javnosti da šalju pozitivne poruke, a ne da podržavaju nasilnike”. Slično su reagovali i drugi izvođači, uključujući Halida Bešlića i Amira Kazića Lea, koji su izrazili nadu da će Kalac povući svoj komentar i izviniti se žrtvama nasilja.

Društvene mreže gore: Podrška žrtvama

Dok su neki branioci Seje Kalca pokušavali da njegovu izjavu objasne “nesporazumom” ili “nepromišljenim potezom”, većina korisnika društvenih mreža jasno je stavila do znanja da takvi komentari nisu prihvatljivi. Mnogi su istakli da poznate ličnosti poput Kalca imaju značajan utjecaj na javno mnijenje i da njihovi stavovi mogu doprinijeti ili smanjenju nasilja, ili njegovom opravdavanju.

Na društvenim mrežama pojavila se i podrška žrtvama nasilja, uključujući Aldinu Bajić, koja je zbog napada zadobila teške fizičke i psihičke posljedice. Hashtagovi poput #StopNasiljuNadŽenama i #PravdaZaAldinu postali su viralni, a mnogi su izrazili solidarnost sa svim ženama koje su pretrpjele nasilje.

Zaključak: Poziv na odgovornost

Slučaj Seje Kalca i njegove skandalozne izjave još jednom je pokazao koliko je važno javno govoriti o nasilju nad ženama i jasno osuditi svaki vid nasilja. U vremenu kada se sve više žena suočava s nasiljem u vlastitim domovima, neophodno je da poznate ličnosti i mediji preuzmu odgovornost za poruke koje šalju.

Nasilje nad ženama nije privatna stvar, već ozbiljan društveni problem koji zahtijeva kolektivnu akciju. Svaki pokušaj da se nasilje opravda ili minimizira mora biti oštro osuđen. Javnost očekuje da Sejo Kalac preispita svoje stavove, povuče svoju izjavu i javno se izvini, kako bi se poslala jasna poruka da nasilje nikada nije rješenje.

STOP nasilju nad ženama!