Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiPlanina Majevica: Budućnost turizma i zaštita prirode u Bosni

Planina Majevica: Budućnost turizma i zaštita prirode u Bosni

Položaj planine Majevica

Planina Majevica, smještena između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline, pruža značajne turističke mogućnosti. Ova planina zauzima centralni dio sjeveroistočne Bosne i poznata je po svom najvišem vrhu, Stolice, koji se uzdiže na 916 metara nadmorske visine.

Znatiželjni vrhovi i njihove karakteristike

Osim Stolica, drugi značajni vrhovi uključuju Muzeljsku kosu (898 m n.v.), Međednik (843 m n.v.) i Okresanicu (815 m n.v.). Okresanica se ističe kao najviša tačka Srebrenika i potencijalni magnetski mamac za turiste.

Planovi za zaštitu i razvoj turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma, Nasihа Pozder, nedavno je posjetila Tuzlanski kanton. Ona je istakla važnost razvoja turizma na Majevici i zaštite njene prirode. “Srebrenik je bogat kulturnim naslijeđem, a želimo ga učiniti prepoznatljivim i po planini Majevici”, izjavila je Pozder.

Očuvanje prirodnih resursa

Projekt “Izrada Stručnog obrazloženja za proglašenje zaštićenog područja Okresanica” ima za cilj zaštitu ovog prirodnog bisera. Okresanica će, uz dva već zaštićena pejzaža, postati dio sistema “NATURA 2000”.

Budnost prema prirodi

Izmjene Zakona o zaštiti prirode trebale bi pojednostaviti proces proglašavanja zaštićenih područja. To će omogućiti lokalnim vlastima da efikasnije štite prirodu, kao jedan od prioriteta Strategije zaštite okoliša Federacije BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -