Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina se mora prilagoditi klimatskim promjenama

Bosna i Hercegovina se mora prilagoditi klimatskim promjenama

Klimatske promjene kao ozbiljan izazov

U nedjelju su se u okviru Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” okupili stručnjaci kako bi raspravili o klimatskim promjenama. Aleksandar Knežević, bivši univerzitetski profesor, naglasio je koliku odgovornost razvijene zemlje imaju prema zemljama u razvoju.

Neophodna prilagodba i pomoć

Prema Kneževiću, klimatske promjene imaju direktan uticaj na poljoprivredu u BiH. Zemlje u razvoju trebaju tražiti stručnu i finansijsku pomoć za prilagođavanje. Međutim, BiH je do sada nedovoljno radila na ovom pitanju.

Važnost planiranja

Nedim Suljić, profesor sa Univerziteta u Tuzli, ukazao je na potrebu prilagođavanja klimatskim promjenama. On ističe kako ekstremni vremenski uslovi dovode do materijalne štete i gubitka ljudskih života.

Slabe vlasti i zakonski okvir

S obzirom na nedavne prirodne katastrofe, poput poplava, Suljić smatra da vlasti u BiH ne rade dovoljno na prevenciji. Prostorno planiranje je na niovu zakazalo, što dovodi do ekoloških problema i povećane ugroženosti stanovništva.

Zaključak

Stručnjaci upozoravaju da je potrebno hitno djelovanje kako bi se smanjile posljedice klimatskih promjena. Prilagodba ovim promjenama mora postati prioritet u svim segmentima razvoja BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -