Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNovo američko raketno postrojenje u Poljskoj: Ključna odbrambena tačka NATO-a

Novo američko raketno postrojenje u Poljskoj: Ključna odbrambena tačka NATO-a

Operativnost raketne baze u Rezdikowu

Nakon značajnog samita NATO-a u Washingtonu, Poljska je najavila otvaranje novog američkog odbrambenog raketnog postrojenja. Raketna baza u Rezdikowu biće operativna u narednim sedmicama. “Ovo je baza o kojoj smo se dogovorili sa Sjedinjenim Američkim Državama”, izjavio je poljski zvaničnik Radosław Sikorski.

Pregovori o sistemima protivraketne odbrane

Poljska aktivno pregovara sa SAD-om kako bi obezbijedila efikasnost svojih sistema protivraketne odbrane. Cilj je osigurati da ovi sistemi mogu obarati ruske rakete koje lete prema Poljskoj, a ne samo iranske rakete koje predstavljaju prijetnju SAD-u. Međutim, još uvijek nije poznato da li je Poljska dobila odgovor na ovaj važan zahtjev.

Dijelovi NATO-ovog odbrambenog štita

Narudžba za američko odbrambeno raketno postrojenje u Poljskoj došla je u julu 2024. godine. Ova baza predstavlja ključni deo NATO-ovog raketnog odbrambenog štita. Osmišljena je za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila, čime se povećava sigurnost čitavog regiona.

Zapošljavanje i odbrambena svrha

Objekat će imati oko 200 zaposlenih i isključivo je odbrambene prirode. Uticaj ove baze na regionalnu stabilnost i sigurnosne strategije NATO-a biće ključan u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -