Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPobjeda Borisa Horvata u Velikoj Kladuši: Kraj dinastije Abdića

Pobjeda Borisa Horvata u Velikoj Kladuši: Kraj dinastije Abdića

Pobjeda na lokalnim izborima

Jedno od većih iznenađenja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini je pobjeda Borisa Horvata u Velikoj Kladuši. Kao nezavisan kandidat, Horvat je imao podršku šest stranaka: SDA, SDP, NiP, Naša stranka, DNZ i Demokratska fronta. Ova podrška mu je donijela više od 7.800 glasova, dok je njegov protukandidat, Amir Đogić iz Laburističke stranke, osvojio nešto više od 5.700 glasova.

Stvaranje novih političkih odnosa

Za mnogo građana Velike Kladuše, pobjeda Horvata predstavlja povijesni trenutak. Većina njih ističe da je ovime prestala vladavina porodice Abdić. Boris Horvat poručuje da će biti načelnik svih građana i najavljuje otvorenost prema Unsko-sanskom kantonu kao i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Očekivanja od novog načelnika

Horvat se nada izgradnji boljih odnosa među općinama. “Pozvaću sve načelnike, premijera Kantona i Vladu da dođu i razgovaramo”, naglašava Horvat. Ovo je prijeko potrebno nakon godina podjela koje su obilježile Veliku Kladušu.

Povijesni kontekst

Fikret Abdić, koji je dugo vremena kontrolisao ovu općinu, poznat je i po kontroverznim političkim postupcima. Njegovo povlačenje otvara nove mogućnosti za razvoj. Mještani se nadaju da nove vlasti neće ponoviti greške prethodnika.

Izgledi za budućnost

Uz Horvatovu pobjedu, očekuje se i formiranje većine u Općinskom vijeću. Preliminarni rezultati pokazuju da još uvijek Laburistička stranka prednjači s 34 posto glasova, ali promjene su na horizontu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -