Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPoplave u BiH: Europarlamentarci ističu humanitarnu i klimatsku krizu

Poplave u BiH: Europarlamentarci ističu humanitarnu i klimatsku krizu

Rasprava o poplavama u Evropskom parlamentu

Na sjednici Evropskog parlamenta koja se održala u srijedu, glavna tema bile su poplave u Bosni i Hercegovini. Europarlamentarci iz Hrvatske bili su najglasniji, a Gordan Bosanac iz grupacije Zelenih takođe je otvoreno govorio o situaciji.

Jedinstvo u tragediji

Bosanac je naglasio važnost ljudske solidarnosti tokom ovih teških vremena. “Ovo je velika tragedija, i želim izraziti saučešće porodicama žrtava. Ipak, nevjerojatna solidarnost među ljudima pokazuje da nacionalne granice nestaju kada je potrebna pomoć”, rekao je Bosanac.

Prijedlog za sanaciju šteta

Europarlamentarac je ukazao na važnost brze reakcije na katastrofe. “Predložio sam da se prenamijeni dio sredstava iz EU fondova za hitnu pomoć. Iako su pravila stroga, pokazali smo da se mogu prilagoditi vanrednim situacijama”, dodao je Bosanac.

Klimatske promjene i zaštita okoliša

Bosanac je takođe spomenuo klimatsku krizu i ilegalni kamenolom koji je uzrokovao značajnu štetu. “Klimatske promjene su ozbiljan problem, ali nažalost, neki zastupnici i dalje negiraju njihovo postojanje”, naglasio je. Zeleni će se, prema njegovim riječima, boriti protiv takvih stavova.

Zaključak

Poplave u Bosni i Hercegovini istakle su potrebu za solidarnost i hitnom reakcijom. Bosanacov prijedlog da se sredstava EU prenamijene za sanaciju mogao bi biti ključan u ublažavanju posljedica ove katastrofe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -