Nedjelja, 13 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRuski dron S-70: Zagonetno rušenje iznad Ukrajine

Ruski dron S-70: Zagonetno rušenje iznad Ukrajine

Incident iznad Kostjantinovke

Na nebu iznad Ukrajine, nedaleko od linije fronta, svjedoci su prijavili neobičan incident. Naime, jedan ruski dron S-70, poznat kao Okhotnik, oboren je u zračnom prostoru koji je bio predmet spekulacija. Mnogi su sumnjali da su se dogodili međusobni sukobi među ruskim avionima ili da je ukrajinski avion zapravo izvršio obaranje.

Šta je dron S-70?

Dron S-70, težak više od 20 tona, dizajniran je da bude zadatakary dron velicine borbenog aviona. Ovaj sofisticirani uređaj, koji nema kokpit, teže je otkriti nego klasične letjelice. Maksimalni domet drona iznosi 6.000 kilometara, a svoj oblik duguje američkom dronu X-47B.

Teorije o gubitku drona

Unatoč tišini Moskve i Kijeva, analitičari smatraju da je dron možda izgubljen usljed elektronskih smetnji koje su pružili ukrajinski sistemi za ratovanje. Rusi do sada nisu koristili dronove S-70 u svom napadu na Ukrajinu. Razvoj ovog modela započeo je 2012. godine, dok je prvi let izveden 2019. godine.

Potencijalna vrijednost oborenog drona

Ukrajinski stručnjaci mogu prikupiti važne informacije iz oborenog S-70. Iako je letjelica uništena, analiziranje njenih komponenti može pomoći u razumijevanju ruskih vojnih tehnologija. Stručnjaci ističu da bi se ovo moglo odraziti na buduće vojne strategije u ratu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -