Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHCIK BiH nalaže ponovno brojanje glasova u Mostaru nakon lokalnih izbora

CIK BiH nalaže ponovno brojanje glasova u Mostaru nakon lokalnih izbora

Razlozi za ponovno brojanje glasova

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je u petak o ponovnom brojanju glasova s osam biračkih mjesta u Mostaru. Ova mjera donesena je zbog razlika u rezultatima između ručnog i elektronskog prebrojavanja.

Preuzimanje materijala iz skladišta CIK-a

Centrala za brojanje glasova dobila je nalog da preuzme materijal iz skladišta CIK-a i izvrši kontrolu. Ova odluka je donesena s ciljem zaštite integriteta izbornog procesa. CIK BiH smatra da postoje jasne činjenice koje opravdavaju ovu kontrolu.

Izjave stručnjaka

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora “Koalicije pod lupom“, izjavio je da bi trebao biti obazriv prema rezultatima skenera. On smatra da je važno utvrditi gdje su tačno nastale razlike između ručnog i elektronskog brojanja.

Nepavilnosti u izbornom procesu

Nakon lokalnih izbora u Mostaru, koji su održani nakon 12 godina zastoja, evidentirane su brojne nepravilnosti. CIK je prethodno kaznio 13 biračkih odbora zbog pogrešno evidentiranih rezultata, s kaznama od 500 KM za predsjednike i 300 KM za članove.

Značaj nove tehnologije

Šehić ističe važnost korištenja nove tehnologije u izbornom procesu kako bi se smanjila mogućnost ljudske greške. Ako se rezultati ne budu slagali, biće potrebno utvrditi stvarno stanje s biračkog materijala.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -