Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHToranj za vodu u Gradišci: Graditeljski fenomen iz 60-ih godina

Toranj za vodu u Gradišci: Graditeljski fenomen iz 60-ih godina

Visoki toranj koji dominira naseljem

Toranj za vodu, smješten u prigradskom naselju Žeravica, pravi je simbol graditeljske vještine. Ovaj impozantni objekat doseže visinu od 50 metara, a njegovo zidanje započeli su čuveni majstori iz Crne Trave u Srbiji.

Tehnički izazovi i graditeljski tim

Građenje tornja počelo je 1963. godine, a završeno je 1965. godine. Prvobitno su radovi povjereni domaćim građevinskim firmama, ali su oni brzo odustali. Sandro Zeničanin, direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod”, ističe da su izazovi bili preveliki za lokalne izvođače.

Jedinstvena konstrukcija i izdržljivost

Toranj, sa prečnikom od 12 metara u osnovi, konstruisan je u obliku konusa. Na vrhu se nalazi nosiva ploča sa kapacitetom od 470.000 litara vode. Zidari iz Crne Trave koristili su sitnu ciglu, a odsutnost betonskih stubova čini ga jedinstvenim i izuzetnim objekatom.

Odlična statika i otpornost na zemljotres

Prema riječima Zeničanina, toranj je izgrađen od dvostrukog reda opeke, čime je osigurana izvanredna statika. Ovo je posebno značajno jer toranj nije pretrpio štetu tokom razornog zemljotresa 1969. godine, što ga čini pravim graditeljskim fenomenom.

Gradiški toranj za vodu ostaje važan simbol lokalne zajednice, kao i primjer izvanrednih građevinskih dostignuća.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -