Subota, 12 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSchmidt o Blokadi u Domu Naroda: Neophodni Razgovori za Prevazilaženje Problema

Schmidt o Blokadi u Domu Naroda: Neophodni Razgovori za Prevazilaženje Problema

Trenutno Stanje u Domu Naroda

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, dao je izjavu o trenutnoj situaciji u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Klub Bošnjaka odlučio je ne prisustvovati sjednici zbog neustavnog prijedloga izmjena Zakona o Ustavnom sudu.

Blokada i Neophodni Koraci

Schmidt je naglasio da postoji ozbiljna blokada koja ometa rad tijela. Ovaj problem je proizašao iz prijedloga koji je iznio Želimir Nešković, član Kluba Srba. Visoki predstavnik smatra da je ključno pronaći rješenje za ovu situaciju.

Razgovori kao Rješenje

Schmidt je istakao važnost dijaloga i spremnosti za prevazilaženje neuspjeha u implementaciji zakona. On je naveo da će promjene u Ustavnom sudu BiH zahtijevati izmjene Ustava, što dodatno otežava situaciju.

Odgovornost Neškovića

Visoki predstavnik je ukazao na Neškovića kao glavnog odgovornog za trenutnu blokadu, naglašavajući da nije moguće da jedan delegat nastavlja ometati rad Doma naroda. Schmidt je pozvao na hitan sastanak kako bi se razgovaralo o budućim koracima.

Bonske Ovlaste kao Opcija

Na kraju, Schmidt je izjavio da neće oklijevati koristiti Bonske ovlasti ako se situacija ne promijeni. Ova izjava dodatno podvlači ozbiljnost stanja u institucijama BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -