Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMještani Špionice kod Srebrenika se bore protiv otvaranja kamenoloma

Mještani Špionice kod Srebrenika se bore protiv otvaranja kamenoloma

Protesti mještana i pravna borba

Mještani sela Špionica kod Srebrenika više od godinu dana traže obustavu izgradnje kamenoloma blizu njihovih kuća. Najbliža kuća se nalazi samo 30 metara od planirane lokacije. Uz to, u blizini se nalaze i bušotine koje su važne za gradski vodovod.

Odluka Kantonalnog suda

Kantonalni sud u Tuzli donio je presudu u korist Mjesne zajednice Špionica Centar. Poništena je dozvola Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK investitoru za izgradnju kamenoloma.

Glas građana

Omer Majstorević, aktivista iz Špionice, ističe da mještani ne žele otvaranje kamenoloma na tom području. U prošlosti su pokušavali da obavijeste nadležne, no nisu dobili odgovor. “Kamenolom bi uništio prirodu i rijeku Bistricu. Stanovnici bi trpjeli buku i stres,” naglašava Majstorević.

Peticija upozorenje

Jakov Topalović, još jedan aktivista, pokrenuo je peticiju protiv izgradnje kamenoloma. “Obraćali smo se institucijama, ali smo imali podršku samo od nekolicine ljudi,” rekao je Topalović.

Investitor ostaje pri svom

Adem Musić, investitor kamenoloma, tvrdi da posjeduje kompletnu dokumentaciju za rad. “Niko nam nije poništio dozvole, vraćamo se na ponovni postupak. Naš cilj je raditi bez ugrožavanja bilo koga,” ističe Musić.

Podrška iz Udruženja

Udruženje Arhus centar iz Sarajeva pruža podršku mještanima u njihovoj borbi protiv kamenoloma. U slučaju otvaranja kamenoloma, mnogi će morati napustiti svoje domove ponovo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -