Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHInnovativna metoda hirurgije smanjuje vrijeme oporavka pacijenata

Innovativna metoda hirurgije smanjuje vrijeme oporavka pacijenata

Uklanjanje cholesteatoma uz novu hiruršku tehniku

Pacijent je imao indikaciju za uklanjanje cholesteatoma iz srednjeg uha. Ova procedura se sprovodi korištenjem inovativne metode koja je atraumatska. Ova tehnika je značajna za maksimalno očuvanje vitalnih struktura uha.

Prednosti piezo hirurgije

Dr. Almir Dervišević, v.d. šef Klinike za bolesti uha, grla i nosa, naglašava brojne benefite ove metode. Piezo hirurgija smanjuje vrijeme boravka pacijenata u bolnici i omogućava brži oporavak.

Kako funkcioniše piezo aparat?

Ova metoda koristi piezo električne uređaje koji rade na bazi ultrazvučne mikrovibracije. Energija se prenosi isključivo na kost, čime se smanjuje šteta na mekom tkivu. Ova karakteristika rezultira manjim otocima i hematomima nakon operacije.

Preciznost i efikasnost operacija

Piezo aparat dolazi s različitim nastavcima koji su namijenjeni preoblikovanju kosti. Zahvaljujući toj preciznosti, operacije srednjeg uha postaju efikasnije, a vitalne strukture se maksimalno očuvavaju.

U medicinskom timu koji je izveo ovu proceduru, uz dr. Derviševića, učestvovao je i dr. Đenad Hodžić. Njihov rad predstavlja značajan iskorak u hirurškoj praksi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -