Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNeretva neprepoznatljiva: Posljedice poplava u Jablanici i Konjicu

Neretva neprepoznatljiva: Posljedice poplava u Jablanici i Konjicu

Ekološka katastrofa na horizontu

Nakon nedavnih strašnih poplava koje su pogodile Jablanicu i Konjic, rijeka Neretva se drastično promijenila. Umjesto prepoznatljive zelene boje, sada na mnogim mjestima dominira smeđa boja. Ova promjena ukazuje na ozbiljne posljedice prirodne katastrofe.

Prijetnja okolišu i životu

Dijelovi toka Neretve su zatrpani tonama smeća. Ovaj ekološki problem predstavlja prijetnju za sve vodene ekosustave u ovom području. Prema riječima stručnjaka, ovakvo zagađenje može dovesti do dugotrajnih štetnih posljedica po životinje i biljke.

Tragedija u BiH

U ovom katastrofalnom događaju, život je izgubilo 23 osobe, što je nevjerojatna tragedija za BiH. Od tog broja, 17 osoba je stradalo u Jablanici, dok su po tri osobe izgubile život u Fojnici i Konjicu. Ove brojke oslikavaju težinu situacije koja je pogodila ove gradove.

Kako pomoći

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, važno je pokrenuti akcije očistiti Neretvu i zaštititi okoliš. Građani i organizacije mogu se uključiti u volonterske akcije čišćenja. Svaka pomoć je dobrodošla u borbi protiv ekološke katastrofe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -