Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHImunizacija protiv sezonske gripe u RS počinje krajem oktobra

Imunizacija protiv sezonske gripe u RS počinje krajem oktobra

Detalji imunizacije u RS

Krajem oktobra ili početkom novembra, očekuje se početak imunizacije stanovništva Republike Srpske protiv sezonske gripe. Institut za javno zdravstvo RS trenutno usaglašava potrebne doze vakcina s domovima zdravlja.

Besplatne doze za ugrožene kategorije

Institut je potvrdio da će besplatne doze biti dostupne zdravstveno osjetljivim grupama. Ovaj pristup obezbjeđuje zaštitu za pacijente s hroničnim bolestima i posebne potrebe.

Ko ima pravo na besplatne vakcine?

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, sa transplantacijom bubrega, te oni koji boluju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Također, HIV pozitivne osobe, djeca oboljela od reumatske groznice i osobe s mišićnom distrofijom mogu besplatno primiti vakcinu.

Komercijalne vakcine i cijene

Osim besplatnih doza, biće dostupne i komercijalne vakcine. U prošloj godini, za imunizaciju su nabavljene 20.000 vakcina, dok je 3.500 doza bilo namijenjeno komercijalnoj prodaji po cijeni od 28 KM.

Preporuke za vakcinaciju

Institut preporučuje imunizaciju svim osobama koje žele da smanje rizik od obolijevanja od gripe. Ovo uključuje hronične bolesnike, starije osobe i zdravstvene radnike, kao i osobe koje često dolaze u kontakt s rizičnim grupama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -