Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHumanitarna kriza u Jablanici: Gubici i borba za oporavak

Humanitarna kriza u Jablanici: Gubici i borba za oporavak

Problemi sa saobraćajem

Saobraćaj između Jablanice i Mostara još uvijek je obustavljen zbog radova na sanaciji oštećenja. Prirodne nepogode su ostavile trajne posljedice na infrastrukturne veze.

Teške sudbine porodica

Iako se većina stanovnika vratila, mnogi su privremeno smješteni kod rodbine i prijatelja. BHRT-ova ekipa posjetila je porodicu Begović i Bajramović, koji su proživjeli pravu tragediju.

Povratak pod katastrofalnim uslovima

Adil Begović iz Donje Jablanice uspio je spasiti svoju porodicu iz bujice. Dočekali su zoru mokri, bez mogućnosti da im priđe pomoć. Njegova kćerka Almira opisuje olakšanje kada je konačno našla svoje najmilije.

Pomoć i zajedništvo

Tragedija nije poštedjela ni porodicu Zilhada Bajramovića. Oni su sada smješteni u stanu zahvaljujući velikodušnosti drugih. Zilhad je, poput heroja, spasio svoju suprugu i dijete, pomažući i susjedima.

Budućnost bez povratka

Obojica oča snažno naglašavaju kako se ne mogu vratiti u svoje domove zbog nanosa koji su prekrili područje. Adil ističe da je strah od budućih nepogoda među stanovnicima veći nego ikad.

Procjene štete i oporavak

Kao rezultat prirodne katastrofe, procijenjena šteta iznosi oko 50 miliona KM. Prema riječima Kenana Šašića iz Civilne zaštite, oporavak će trajati dugo.

Pomoć stiže

Mnogi volonteri i spasilačke ekipe rade na terenu. Iako je cesta prema Mostaru još zatvorena, snabdijevanje vodom i strujom se postepeno vraća.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -