Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzbori u Mostaru 2023: Preliminarni rezultati i ključne informacije

Izbori u Mostaru 2023: Preliminarni rezultati i ključne informacije

Povratak političke stabilnosti u Mostaru

Nekada nazivani “grad-slučaj”, ovogodišnji izbori u Mostaru održani su po drugi put. Ovaj sistem je postignut “Mostarskim sporazumom” iz 2020. godine.

Izborna podjela grada

Izbori su uspostavljeni kroz podjelu grada na šest izbornih jedinica. Postoji i dodatna jedinica u kojoj se skupljaju glasovi iz cijelog grada. Ova organizacija čini praćenje izbora izazovnim.

Preliminarni rezultati izbora

Prema informacijama Centralne izborne komisije, prebrojani su glasovi iz četiri izborne jedinice, dok su u dvije jedinice prebrojani glasovi sa 96 posto biračkih mjesta. U izbornoj jedinici 2, prebrojani su glasovi sa 84,85 posto mjesta.

Čekanje konačnih rezultata

Iako još uvijek čekamo rezultate glasanja poštom i mobilnih timova, njihov broj neće značajno promijeniti trenutnu situaciju.

Stranačke brojke

Gradsko vijeće Mostara čini 35 vijećnika, od čega gradska lista daje 13 mandata. Ostatak se bira iz šest izbornih jedinica.

Mandati po strankama

U izbornoj jedinici za cijeli grad prebrojano je 96 posto glasova. U ovom trenutku, HDZ će najvjerovatnije imati šest mandata, dok će Koalicija za Mostar, koja uključuje SDA, osvojiti tri mandata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -