Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTuzlanski kanton pokreće izradu registra emisija zagađujućih materija u zrak

Tuzlanski kanton pokreće izradu registra emisija zagađujućih materija u zrak

Ugovor s kompanijom nLogic

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Anela Ajšić, potpisala je ugovor s kompanijom nLogic d.o.o. iz Sarajeva. Ova kompanija je proglašena najboljim ponuđačem za izradu registra emisija zagađujućih materija u zrak za 2023. godinu.

Vrijednost i sredstva ugovora

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 29.132 KM. Sredstva za ovu nabavku obezbijeđena su iz namjenskih sredstava zaštite okolice. To su sredstva Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, kao i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Podaci o izvorima emisija

Registar emisija će sadržavati podatke o izvorima emisija, pravnim licima te zagađujućim materijama koje se ispuštaju u zrak. Izradu registra predviđa se završiti u roku od šest mjeseci. Fokus će biti na supstancama poput sumpor-dioksida, nitro-oksida, ugljen-dioksida, amonijaka, metana i Pm10.

Problemi sa zagađenjem zraka

Tuzla, Lukavac i Živinice smatraju se najzagađenijim gradovima u regiji. Pored industrijskih izvora, zagađenje dolazi iz Termoelektrane Tuzla i individualnih stambenih ložišta. Mnogi projekti su pokrenuti, ali rezultati su i dalje skromni.

Utjecaj na zdravlje

Prekomjerno zagađenje zraka ima negativan utjecaj na zdravlje. Osim bolesti pluća, može izazvati probleme sa kardiovaskularnim sistemom, što dovodi do ishemijskih udara kod rizičnih grupa stanovništva. Ova zima može biti dodatni izazov zbog zagađenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -