Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUkrajinska ofanziva u Kurskoj oblasti podiže moral dok se sukob nastavlja

Ukrajinska ofanziva u Kurskoj oblasti podiže moral dok se sukob nastavlja

Iznenađenje za Moskvu i Kijev

Upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast 6. augusta iznenadio je cjelokupnu međunarodnu javnost. Ova ofanziva je podigla moral ukrajinskim vojnicima, koji se suočavaju s iscrpljujućom invazijom koja traje više od dvije i po godine.

Strategijski ciljevi ofanzive

Kijev ističe da je jedan od glavnih ciljeva ofanzive skretanje ruskih snaga s borbi na istoku Ukrajine. Od augusta su osvojeni više od 1000 kvadratnih kilometara ruskog teritorija. Ove informacije dolaze u trenutku kada rat ulazi u novu fazu.

Reakcije ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnik Oleksandr, raspoređen u blizini grada Torecka, izjavio je za AFP da nisu osjetili značajne promjene na frontu. Njegov kolega Bogdan, koji sjedi u kafiću u Družkivki, vjeruje da će kratkoročna ofanziva ojačati vojsku, ali bi dugoročno mogla iscrpiti glavne resurse Ukrajine.

Poruka predsjednika Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, povodom dva mjeseca od početka operacije, čestitao je vojnicima na uspjesima. Izjavio je da su pokazali sposobnost da prenesu rat na rusku teritoriju. Prema njegovim riječima, ofanziva je usporila napredovanje ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Dok se rat nastavlja, situacija ostaje napeta, a ruska ofanziva se čini ubrzanom. Svi očiju uprte u Kursku oblast, gdje se bez presedana odvijaju vojne operacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -