Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNATO jača politički dijalog s Bosnom i Hercegovinom preko novog Odjela

NATO jača politički dijalog s Bosnom i Hercegovinom preko novog Odjela

Upoznavanje s novim Odjelom za političke aktivnosti

Direktor Odjela za političke aktivnosti i podršku NATO-u, Vučinić, nedavno je upoznao rukovodstvo Zajedničke komisije i članove Delegacije PSBiH sa ciljevima novoformiranog odjela. Ovaj odjel počeo je s radom u Sarajevu od jula 2023. godine.

Ciljevi jačanja političkog dijaloga

Prema riječima Vučinića, ključni cilj ovog odjela je jačanje političkog dijaloga između NATO-a i institucija Bosne i Hercegovine. Također, fokus je na unapređenju komunikacijske strategije o NATO aktivnostima u BiH i regionu zapadnog Balkana.

Strategijski interes NATO-a za Balkan

Vučinić je naglasio da region zapadnog Balkana ima strateški značaj za NATO. Očuvanje mira i stabilnosti u BiH i cijelom regionu ostaje prioritet. On je također istakao važnost usvajanja Individualnog prilagođenog programa saradnje do kraja godine.

Očekivani događaji i saradnja

U svjetlu bliskih odnosa, Vučinić je najavio potencijalnu posjetu novog generalnog sekretara NATO-a u regionu sljedeće godine. Članovi Zajedničke komisije istakli su pozitivnu saradnju sa NATO Štabom u Sarajevu i Misijom EUFOR/Althea.

Obostrana korist kroz saradnju

Postoji nada da će se sa Odjelom za političke aktivnosti i podršku NATO-u razviti bliska saradnja. Ova saradnja će doprineti jačanju institucija u sektorima odbrane i bezbjednosti, a time i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -