Petak, 11 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPopis stanovništva otkriva diskriminaciju Bošnjaka u institucijama BiH

Popis stanovništva otkriva diskriminaciju Bošnjaka u institucijama BiH

Rezultati popisa stanovništva

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini osnovni je alat za zapošljavanje u državnoj službi. Iako Bošnjaci čine 50,11 posto populacije, istraživanje Media centra Islamske zajednice ukazuje na njihovu diskriminaciju. Prema Agenciji MINA, Bošnjaci su u teškoj poziciji unutar državnih institucija.

Analiza institucija

Prema saopćenju, analizirano je 72 državne institucije. U čak 59 od njih Bošnjaci su u debalansu, s obzirom na zakonski pripadajući broj. Na višim pozicijama ima znatno manje Bošnjaka, dok su na pozicijama sa srednjom stručnom spremom brojniji, što zamagljuje ukupan broj zaposlenih.

Disbalans u rukovodstvu

Od 27 imenovanih direktora, samo je šest Bošnjaka. Ove institucije nemaju značajne budžetske resurse, što dodatno otežava situaciju. Niti jedna državna institucija ne posjeduje tačne podatke o nacionalnoj strukturi zaposlenika.

Uspostava registra

U planu je uspostavljanje registra državnih službenika do sredine 2025. godine. Ovo bi moglo pomoći u rješavanju trenutnog debalansa, koji je postao ozbiljniji u proteklim godinama. Sve političke stranke snose odgovornost za ovo stanje.

Potrebne hitne mjere

Trenutno stanje zahtijeva hitnu pažnju kako bi se spriječila daljnja diskriminacija Bošnjaka. Istraživački tim Media centra će objaviti egzaktne podatke kako bi javnost bila informisana o ovom ozbiljnom problemu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -