Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHŠmit i Lipavski: Razgovori o perspektivama EU integracija BiH

Šmit i Lipavski: Razgovori o perspektivama EU integracija BiH

Sastanak visokih zvaničnika

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, sastao se sa Janom Lipavskim, ministrom vanjskih poslova Češke Republike. Ovaj sastanak održan je danas u Sarajevu.

Teme razgovora

Tokom sastanka, razgovarano je o trenutnim političkim kretanjima u Bosni i Hercegovini. Posebna pažnja posvećena je euroatlantskim integracijama i obavezama domaćih političkih aktera.

Budućnost Bosne i Hercegovine

Šmit je naglasio da se BiH nalazi na raskrsnici. Mogućnosti iz pristupnih pregovora s EU su značajne, ali postoje i prijetnje od napada na Opći okvirni sporazum za mir.

Poziv na odgovornost

Visoki predstavnik poziva bh. političare da se ponašaju odgovorno. Obećanja data građanima treba ispuniti radi prosperiteta i boljeg budućnosti.

Pouke za pomirenje

Šmit je istakao značaj kako su Češka i Njemačka prevazišle svoju bolnu prošlost. Ovaj pristup može poslužiti kao primjer za jačanje procesa pomirenja u BiH.

Zahvalnost Češkoj

Na kraju sastanka, Šmit se zahvalio ministru Lipavskom na doprinosu Češke Republike. Njihov angažman u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma je ključan za stabilnost BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -