Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEsad Ćimić: Pionir sociologije religije i društvenog mislioca

Esad Ćimić: Pionir sociologije religije i društvenog mislioca

Život i obrazovanje

Esad Ćimić rođen je 1931. godine u Mostaru. Tamo je završio srednju školu, a zatim upisao Filozofski fakultet u Sarajevu. Godine 1960. stekao je diplomu iz filozofije, a četiri godine kasnije doktorirao je s tezom “Socijalističko društvo i religija”.

Unikatna ostavština

Ćimić je postao prvi doktor sociologije religije u bivšoj Jugoslaviji. Njegova knjiga “Čovjek na raskršću” iz 1975. godine postala je kontroverzna i zabranjena, dok je priručnik “Nauka o čovjeku” spaljen. Zbog svojih stavova, isključen je sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Poniženje i sukobi

Učestvujući u javnim debatama, izjavio je da “nacija nije košulja koja se svaki dan može mijenjati”. Njegov pokušaj razvijanja socioloških preduslova za formiranje nacije naišao je na otpor, posebno od “Titovih bosanskih muslimana”.

Karijera u inostranstvu

Od 1976. do 1982. godine bio je profesor u Zadru, gdje je pomogao u osnivanju studija sociologije. Nakon toga, radio je kao profesor u Beogradu i Ljubljani. Tokom 1992. godine, postao je naučni savjetnik na Institutu za primijenjena društvena istraživanja u Zagrebu.

Upitna ponuda

Tokom rata u Hrvatskoj, Franjo Tuđman nudio je Ćimiću visoku poziciju u Vladi Hrvatske, koju je on odbio. Njegov doprinos sofisticiranom razmatranju društvenih pitanja ostaje značajan i relevantan.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -