Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHDZ 1990 traži modernizaciju izbornog procesa u BiH

HDZ 1990 traži modernizaciju izbornog procesa u BiH

Problemi s izbornim procesom

Organizacije HDZ-a 1990 su iznijele ozbiljne zabrinutosti u vezi s izbornim procesom u Bosni i Hercegovini. Oni su zabilježili značajne nedostatke, kao i sumnje u krađe i malverzacije tokom izbora.

Poziv na digitalizaciju

U saopštenju stranke, ističe se da je uvođenje modernih tehnologija nužno radi očuvanja integriteta izbornog procesa. Oni smatraju da digitalizacija može donijeti značajne prednosti za sve učesnike.

CIK i pilot projekti

U dopisu koji su poslali Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), HDZ 1990 navodi da je bitno da izbori u određenim općinama ne budu žureni. Preporučuju da se da dovoljno vremena za transport i instalaciju opreme za glasanje.

Oni ističu mogućnost provođenja pilot projekata na biračkim mjestima u poplavljenim područjima, uz korištenje modernih tehnologija. Ova inicijativa bi mogla pružiti dodatne uvide u efikasnost digitalizovanog izbornog procesa.

Pogled prema budućnosti

HDZ 1990 vjeruje da bi primjena modernih tehnologija mogla postaviti temelje za potpuno digitalizovan izborni proces, što se očekuje na izborima 2026. godine. Stranka apeluje na CIK da razmotri ove prijedloge radi poboljšanja izbornog sistema u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -