Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPodrška Kosovu i jačanje odnosa između Bosne i Hercegovine i Kosova

Podrška Kosovu i jačanje odnosa između Bosne i Hercegovine i Kosova

Podrška članstvu Kosova u Vijeću Evrope

Sagovornici su se sastali kako bi razgovarali o važnom pitanju članstva Kosova u Vijeću Evrope. Marko Magazinović je ponovio svoju snažnu podršku pristupanju Kosova ovoj značajnoj međunarodnoj organizaciji.

On je naglasio da svi građani Kosova zaslužuju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, što predstavlja ključno pitanje za unapređenje ljudskih prava u toj zemlji.

Berlinski proces i regionalna saradnja

Na 10. godišnjici Berlinskog procesa, lideri Kurti i Magazinović su istakli korisnost ove inicijative. Oni su se složili da je važno uspostaviti mehanizme za pojednostavljenu saradnju i mobilnost građana u regionu.

Izražena je nada da će Bosna i Hercegovina uskoro ratifikovati sporazum o kretanju sa ličnim kartama, kao što su to učinile druge zemlje regiona.

Unapređenje odnosa i evropska budućnost

Kurti i Magazinović su se također saglasili da zajednička budućnost regije leži u Evropskoj uniji. Oboje su naglasili potrebu za razmjenom iskustava i dobrih praksi među zemljama Zapadnog Balkana.

Kada je riječ o odnosima Bosne i Hercegovine i Kosova, oni smatraju da treba jačati te odnose u korist građana, bez obzira na trenutna pitanja priznanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -