Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina: Novi Sporazumi za Jačanje Saradnje i Razvoj

Bosna i Hercegovina: Novi Sporazumi za Jačanje Saradnje i Razvoj

Pozitivno Mišljenje Komisije Doma Naroda

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dala je pozitivno mišljenje o više sporazuma.

Sporazumi o Finansiranju i Razvoju

Preporučeno je ratificiranje Sporazuma o grantu Povjereničkog fonda br. TF0B8258. Ovaj grant namijenjen je jačanju pripravnosti na vanredne situacije.

Između ostalog, data je saglasnost za ratifikaciju Interreg VI-B IPA Jadransko-jonskog programa sporazuma za period 2021-2027.

Međunarodni Sporazumi i Saradnja

Kvalifikacije medicinskih sestara, veterinara i farmaceuta biće priznate kroz razne sporazume, uključujući i one s Hrvatskom i Crnom Gorom.

Osim toga, dogovoreno je uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Italije.

Izvještaji i Zaključci Komisije

Komisija je razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju. Također, donesen je zaključak o imenovanju članova komisije iz Federacije BiH.

Usvojen je i Strateški plan ruralnog razvoja za period od 2023. do 2027. godine, što ukazuje na dugoročne ideje za unapređenje poljoprivrede.

Ova serija sporazuma i izvještaja predstavlja važan korak ka jačanju međunarodne saradnje i unapređenju kvaliteta života građana u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -