Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMinistar Helez primi brigadira Skruteka, novog doajena vojno-diplomatskih predstavnika u BiH

Ministar Helez primi brigadira Skruteka, novog doajena vojno-diplomatskih predstavnika u BiH

Posjeta ministra odbrane i nova saradnja

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, nedavno je primio vojnog atašea Republike Slovačke, brigadira Milana Skruteka. Skrutek je nedavno imenovan doajenom Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Čestitke i očekivanja

Helez je uputio čestitke Skruteku na preuzimanju dužnosti. Istakao je da se nada uspješnoj saradnji, kao što je to bio slučaj sa prethodnim doajenim, brigadirom Robertinom Cristian Ciobanuom iz Rumunije.

Podrška NATO i EU integracijama

Tokom sastanka, Helez je naglasio važnost saradnje sa svim vojnim atašeima, naglašavajući opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. OS BiH simboliziraju mir, stabilnost i ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Reakcije na poplave i humanitarna pomoć

Brigadir Skrutek izrazio je žaljenje zbog stradanja stanovništva tokom nedavnih poplava. Odao je priznanje OS BiH za njihovu profesionalnost i brzu reakciju u kriznim situacijama.

Diskusija o sigurnosti i saradnji

Na sastanku se razgovaralo i o DCB-paketu pomoći koji se odnosi na izgradnju odbrambenih kapaciteta, kao i o situaciji u svijetu i na zapadnom Balkanu.

Ovom prilikom, prisustvovali su i zamjenici doajena VDP-a, pukovnik Attila Sandor iz Mađarske i pukovnik Timothy Speace iz SAD-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -