Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHAmbasada SAD-a kritikuje ponašanje bošnjačkog kluba u Domu naroda

Ambasada SAD-a kritikuje ponašanje bošnjačkog kluba u Domu naroda

Kritika američke ambasade prema SDA

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog ponašanja bošnjačkog kluba u Domu naroda. Ova kritika posebno je usmjerena prema Stranci demokratske akcije (SDA), koja predvodi bošnjački klub.

Problemi unutar institucija BiH

Ambasada je istakla da je otpor prema etničkom glasovanju u procesima donošenja odluka ključno pitanje. Ovaj potez smatrali su opasnim i neodgovornim, bez obzira s koje strane dolazi.

Pojašnjenje zakonodavnog procesa

Ambasada SAD-a pojasnila je da zakon koji predlaže SDS ne može postati zakon samo usvajanjem u Domu naroda. Potrebno je i usvajanje u Zastupničkom domu.

Antidejtonsko ponašanje

SDA i članovi bošnjačkog kluba optuženi su za antidejtonsko ponašanje zbog blokade državnih institucija. Ovakvo ponašanje nije prikladno i izaziva zabrinutost među međunarodnim partnerima.

Važnost funkcionalnosti države

Ambasada je naglasila da je funkcionalnost državnih institucija ključna za stabilnost Bosne i Hercegovine. Razočaranje prema SDA izraženo je zbog njihovog neodgovornog ponašanja.

Zaključak i pitanje ambasade

Ambasada postavlja pitanje šta zapravo brani bošnjački klub, s obzirom na to da nema realne prijetnje od prijedloga SDS-a. Ova izjava dodatno naglašava ozbiljnost situacije u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -