Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPresuda za Zločine u Lukavcu: 30 godina zatvora za ratne zločince

Presuda za Zločine u Lukavcu: 30 godina zatvora za ratne zločince

Sud Bosne i Hercegovine donio presudu

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu protiv Zijada Srabovića i još šestorice optuženih. Njih sedmorica osuđeni su na ukupno 30 godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva u Lukavcu 1992. godine.

Detalji presude

Predsjedavajući Sudskog Vijeća Braco Stupar izrekao je presudu. Zijad Srabović i Refik Morankić dobili su po šest godina zatvora. Ahmet Bajrić osuđen je na sedam godina, Abid Arapčić na pet godina, dok su ostatak optuženih, Pašaga Čajić, Samir Džambić i Mirsad Žilić, osuđeni na po dvije godine zatvora.

Zločini uz koje su optuženi

Svi optuženi su proglašeni krivima za nehumanost, protupravno zatvaranje, mučenje i ubistva civila. Ova nečovječna postupanja su se dešavala u objektima u Lukavcu između juna i oktobra 1992. godine.

Uloga optuženih

Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba TO-a. Morankić je bio komandant “Fikine jedinice”, dok su ostali optuženi bili članovi te jedinice ili vojni policajci.

Plaćanje troškova i žalba

Sud je odlučio da su svi oslobođeni plaćanja troškova sudskog postupka. Oštećeni se sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućuju na parnicu. Morankić nije prisustvovao izricanju presude zbog zdravstvenog stanja.

Suđenje je počelo u junu 2019. godine, a jedan od optuženih, Senaid Ćosić, preminuo je tokom postupka. Žalba na ovu presudu je dozvoljena, javlja BIRN BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -