Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDodik optužuje Sud BiH za pristrasnost i pritisak stranaca

Dodik optužuje Sud BiH za pristrasnost i pritisak stranaca

Tokom nedavne press konferencije, predsjednik RS-a Milorad Dodik iznio je teške optužbe protiv Suda BiH. Kazao je kako je Sud “podvaljen” i da su njegova prvobitna namjera bila suđenja političarima. Dodik je iznio stav da Ustav ne predviđa sud ili tužilaštvo BiH, tvrdeći da su ih formirali stranci.

Pritisci američkog ambasadora

Dodik je posebno istakao da je američki ambasador Michael Murphy vršio značajan pritisak na Sud BiH, što dodatno komplikuje situaciju. Prema njegovim riječima, ovakav pristup predstavlja prijetnju suverenitetu zemlje. On smatra da strane vlasti nametnuju sudske odluke koja ne štite interese građana BiH.

Kritika prema sudskim institucijama

Osim toga, Dodik se osvrnuo i na glavnu sutkinju u svom predmetu, Senu Uzunalić. Izjavio je da je onemogućen u svojoj odbrani zbog, kako je naveo, ponašanja sudija. Prema njegovim riječima, sve sudije uključene u proceduru su muslimani, što dodatno ukazuje na pristrasnost u pravnom sistemu BiH.

Izaslanik SAD-a završava posjetu

Izaslanik SAD-a, Alexander Kasanof, nedavno je završio svoju posjetu BiH. Tokom posjete, kritikovao je Dodika i naglasio da bh. lideri moraju ispuniti tri ključna uslova za napredak zemlje na međunarodnoj sceni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -