Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHLažne dojave o bombama u BiH: Alarmantna situacija i neophodnost mjera

Lažne dojave o bombama u BiH: Alarmantna situacija i neophodnost mjera

Incidencije lažnih dojava

Između 24. septembra i 3. oktobra 2024. godine, Sarajevo je bilo na meti brojnih lažnih dojava o postavljenim bombama. Dojave su stizale na adrese Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, tržnih centara i čak zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U jednoj od dojava spomenuta je bomba i u vojnim objektima, podižući nivo sigurnosti Oružanih snaga BiH.

Reakcija sigurnosnih agencija

Stručnjaci poput Deana Džebića ističu da sigurnosne agencije u BiH reaguju reaktivno, a ne proaktivno. Smatraju da postoji nedostatak savremenog pristupa sigurnosti, uz naglasak na suradnju agencija kao ključnu komponentu za zaštitu građana.

Problemi s legalizmom i integracijom

Haris Delić, stručnjak za sigurnost, naglašava da BiH nema zakon o kritičnoj infrastrukturi, što dodatno ugrožava sigurnost građana. Bez jasnog definiisanja državne imovine, efikasna zaštita kritičnih objekata ostaje neostvarena.

Povezanost s regionalnim dešavanjima

Stručnjaci upozoravaju da se trenutni problemi trebaju posmatrati u kontekstu regionalnih političkih događanja. Mnogi incidenti lažnih dojava dešavaju se širom Balkana, a moguće je da iza njih stoje različite interesne grupe koje žele destabilizirati situaciju.

Zaključak

Ovaj niz incidenata ukazuje na potrebu za hitnim mjerama. Saradnja između sigurnosnih agencija i donošenje zakona o kritičnoj infrastrukturi ključni su za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -