Četvrtak, 10 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSuđenje za zločine u Skender-Vakufu i Travniku: Svjedoci o neprepoznatljivim tijelima

Suđenje za zločine u Skender-Vakufu i Travniku: Svjedoci o neprepoznatljivim tijelima

Svjedočenja o strahotama iz prošlosti

Na suđenju za zločine počinjene u Skender-Vakufu i Travniku, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznijeli su teške izjave. Svjedočili su o neprepoznatljivim tijelima članova njihovih porodica nakon povratka iz mrtvačnice.

Izvještaj Ana Cvitanović

Ana Cvitanović, koja je živjela u Travniku, prisjećala se 13. maja 1992. godine. Tada joj je majka javila da su došli po njenog brata, Luku Babića. Sutradan je saznala da je njen brat zarobljen na Galici, gdje je bio ubijen. Tijelo njenog brata nije mogla prepoznati u vrećama, ističe Cvitanović.

Svjedočenja drugih žrtava

Pero Stojak iznio je sličnu priču o svom bratu Ivi, koji se također nalazio na Galici. Čuo je kako su oni koji su se predali ostali živi. Na groblju Prahulje pronašao je tijelo svoga brata, bez uniforme i s modricama.

Ruža Rimac posvjedočila je o mužu koji je odveden dok je ona bila na poslu. Njeno prepoznavanje tijela na slici bilo je strašno. Dodala je da njen djever nije dao da uđe u mrtvačnicu zbog lošeg stanja tijela.

Optuženi za ratne zločine

Boško i Davor Peulić, te Petar Đurić, optuženi su za zločine protiv civilnog stanovništva u periodu od maja do oktobra 1992. godine. Peulić je bio komandant 22. lake pješaške brigade Vojske Republike Srpske, dok je Đurić bio de facto komandir centra veze.

Vještak Džanan Berberović naveo je da svjedoci Esim Akeljić i Stjepan Dražetić nisu sposobni da svjedoče. Njihovi iskazi bit će uvršteni u sudski spis. Nastavak suđenja zakazan je za 30. oktobar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -