Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOštro protivljenje Zakonu o Ustavnom sudu BiH: Delegat Đonlagić iznosi ozbiljne optužbe

Oštro protivljenje Zakonu o Ustavnom sudu BiH: Delegat Đonlagić iznosi ozbiljne optužbe

Problemi s Ustavnim sudom

Delegat Đonlagić je izjavio da nije problem u delegatima iz SNSD, HDZ i SDS, već u Klubu bošnjačkog naroda. Na društvenoj mreži X istakao je da neće učestvovati na raspravi vezanoj za zakon koji bi mogao urušiti Ustavni sud BiH.

Kritika prijedloga Zakona

On je naglasio da je prijedlog delegata Neškovića protivustavan. Također je istakao da je sadržaj zakona u suprotnosti sa mišljenjem Venecijanske komisije. Đonlagić smatra da zakon stvara nove etničke podjele unutar pravosudnog sistema.

Poređenja s političkim kontekstom

Prema njegovim riječima, cijela situacija počela je kada je Nikola Špirić bio predsjedavajući Doma naroda, a nastavila se prelaskom funkcije na Dragana Čovića sredinom juna. Ove promjene, smatra, dodatno pogoršavaju stanje u institucijama BiH.

Uloga etničkih kvota

Đonlagić je naglasio da je neprihvatljivo da se sisteme odlučivanja temelje na etničkim i teritorijalnim kvotama. Prema njegovoj ocjeni, takvi kriteriji predstavljaju novu formu diskriminacije unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine.

Osim toga, američka ambasada je kritikovala SDA zbog ponašanja u Domu naroda, što je u suprotnosti s njihovom deklarativnom podrškom evropskim vrijednostima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -