Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEvropski parlament raspravlja o posljedicama poplava u Bosni i Hercegovini

Evropski parlament raspravlja o posljedicama poplava u Bosni i Hercegovini

Tragične posljedice poplava u BiH

Na inicijativu zastupnice u Evropskom parlamentu, Željane Zovko, održana je rasprava o posljedicama nedavnih poplava u Bosni i Hercegovini. Ove poplave, koje su se dogodile 3. oktobra, pogodile su općine Jablanicu, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnicu.

Izraženo saučešće i apel za pomoć

Zovko je izrazila saučešće porodicama koje su izgubile voljene u ovoj prirodnoj katastrofi. Naglasila je kako su poplave odnele 22 života, dok se za mnogima još traga. Pogođeni stanovnici su evakuirani zbog ponovnih prijetnji poplavama.

Poziv na aktivaciju EU fondova

Željana Zovko je pozvala Evropsku uniju da mobilizuje sva potrebna sredstva. Naglasila je važnost aktiviranja Evropskog fonda solidarnosti i osiguranje dugoročne finansijske pomoći. Posebno je tražila preusmjeravanje sredstava iz IPA III fonda za hitnu sanaciju posljedica poplava.

Mehanizam civilne zaštite EU-a

Evropska komisija je aktivirala Mehanizam civilne zaštite kako bi pružila neposrednu pomoć. Ova pomoć uključuje podršku od 12 zemalja članica EU-a.

Solidarnost iz susjedstva

Zovko je zahvalila Vladi Republike Hrvatske na donaciji od 10 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj gest solidarnosti ukazuje na izvanredne odnose između dviju zemalja.

Poziv na jedinstvo i brzu reakciju

Na kraju, Zovko je pozvala političare u Bosni i Hercegovini da pokažu solidarnost na svim nivoima vlasti. Potrebno je hitno usvojiti odluke koje će omogućiti aktiviranje plana rasta od milijardu eura za obnovu BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -