Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBlokada Doma naroda BiH: Opozicija izaziva krizu

Blokada Doma naroda BiH: Opozicija izaziva krizu

Opozicione stranke drže Dom naroda u blokadi

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH već od marta suočava se s ozbiljnim problemima. Zakonodavno tijelo, koje čine članovi iz opozicionih stranaka SDA, DF-a i SBiH, blokira rad zbog jednog prijedloga. Taj prijedlog, koji je pokrenuo Želimir Nešković iz SDS-a, poziva na ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dogovor o odbijanju prijedloga

Marina Pendeš, delegatkinja HDZ BiH, otkrila je da je postojao dogovor o glasanju kako bi se prijedlog odbio. Prema Pendeš, odbijanjem se sprječava ponovna rasprava o ovoj tački. Iako postoji mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, delegati su odlučili blokirati sjednicu.

Reakcija Ambasade SAD

Ambasada SAD u BiH izrazila je zabrinutost zbog trenutne situacije. Njihova izjava naglašava da ovakvo ponašanje nije u skladu s tvrdnjama SDA o jačanju državnih institucija. Iz Ambasade su dodali da je potrebno raditi na evropskim integracijama. Ovo uključuje svu konstitutivnu zajednicu i aktivno učešće u radu institucija.

Prošlost i blokade

Podsjetimo, slične blokade desile su se i ranije, naročito kada su se prethodne izmjene Izbornog zakona predlagale od strane HDZ-a. Tada je Denis Bećirović iz SDP-a bio jedini koji se odvažio da prisustvuje sjednici. Postavlja se pitanje zašto se Kemal Ademović, član kolegija, danas ponaša drugačije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -