Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEvropski parlament razmatra pomoć BiH uslijed poplava

Evropski parlament razmatra pomoć BiH uslijed poplava

Debata o poplavama u Evropskom parlamentu

Na stranici Evropskog parlamenta objavljeno je da će poplave biti jednan od ključnih tema na današnjoj debati. Ova rasprava će trajati od 13:00 do 22:00 sata.

Podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini

Očekuje se da će europarlamentarci razgovarati o odgovoru EU na zahtjev za međunarodnu pomoć iz BiH. Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Luigi Soreca, najavio je spremnost EU za pomoć uslijed katastrofalnih poplava.

Međunarodna pomoć i procjena štete

BiH je već pokrenula proces traženja međunarodne pomoći kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ova pomoć je važna za sanaciju štete koja je nastala uslijed poplava.

Timovi za potragu i spašavanje

Timovi za potragu i spašavanje iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije su već počeli raditi na terenu. Njihova misija je pronaći nestale osobe i ukloniti ruševine kako bi se ubrzala obnova infrastrukture.

Zalihe za hitne slučajeve

EU je također mobilizirala hitne zalihe, uključujući osnovne materijale za skloništa iz više država, kao što su Albanija i Mađarska.

Tragične posljedice poplava

Nažalost, posljedice poplava su tragične. Najmanje 22 osobe su izgubile život, a posebno su pogođene općine Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -