Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHGodina Brutalnog Sukoba: Palestinci traže globalnu podršku

Godina Brutalnog Sukoba: Palestinci traže globalnu podršku

Obilježavanje Godišnjice Napada

Na prekjučerašnji dan obilježena je godina od brutalnog napada Hamasa na Izrael. Ovaj atentat izazvao je žestok odgovor Izraela, koji je intenzivirao agresiju na Palestinu, posebno na Pojas Gaze. Tokom prethodne godine, desetine hiljada Palestinaca, uključujući djecu i starije osobe, izgubile su život.

Poziv na Prestanak Agresije

Ambasador Palestine u BiH, Rezek Namura, razgovarao je za “Dnevni avaz” o situaciji u regionu. Izrazio je nadu da će Sjedinjene Američke Države i druge utjecajne države izvršiti pritisak na Izrael da se zaustavi rat protiv Palestinaca. Ipak, tvrdi da nema naznaka za mir zbog izraelskog negiranja i prekomjerne podrške američke administracije.

Međunarodna Zajednica i Njihova Uloga

Namura je naglasio neopisivu ljutnju i razočaranje u međunarodnu zajednicu. Ističe da Palestinci žive pod konstantnom prijetnjom nasilja i smrti. Njegova porodica, prijatelji i rodbina su izloženi opasnostima izazvanim trenutnim stanjem. Poziva međunarodnu zajednicu da se aktivno uključi u rješavanje sukoba i realizaciju dvodržavnog rješenja.

Solidarnost Naroda BiH

Svjestan je kako se narod u BiH solidariše s Palestincima, s obzirom da su prošli kroz slične patnje. Namura je zahvalio narodu BiH na podršci u teškim vremenima i naglasio važnost prijateljstva između dva naroda.

Opasnost Širenja Sukoba

Namura upozorava da se izraelska agresija može proširiti i na Liban. Ako se nasilje ne zaustavi, moglo bi ugroziti i ostatak Bliskog Istoka. Izraelski okupator, prema njegovim riječima, djeluje kao da je iznad međunarodnog prava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -