Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzborni rezultati u Srebrenici i okolnim općinama donijeli teške poraze probosanskim strankama

Izborni rezultati u Srebrenici i okolnim općinama donijeli teške poraze probosanskim strankama

Težak poraz u Srebrenici

Kandidat probosanskih stranaka, Hamdija Fejzić, doživio je težak gubitak u Srebrenici. Ipak, stranke se nadaju boljem rezultatu u Vukosavlju. Zekerijah Bahić, naš kandidat, ima osam glasova manje od SNSD-ovog Dejana Jovića. Očekuju se glasovi pristigli poštom, koji bi mogli promijeniti rezultat.

Parlamentarni mandati i izazovi

U Bosanskom Novom SDA ostaje stabilna sa nešto više od 8 posto glasova. U Bosanskoj Dubici, međutim, probosanske stranke su ispod praga s 2,59 posto, dok BH Zeleni imaju 2,33 posto. Ovi rezultati naglašavaju potrebu za koalicijama kako bi se osigurali mandati.

Novi pokušaji preko pošte

U Prijedoru, probosanske stranke očekuju samo jednog odbornika, Mirsada Duratovića iz SDP-a. U Bosanskoj Gradišci, zahvaljujući SDP-u, očekuje se dobijanje dva mandata, dok će Derventa možda izgubiti sve. Rezultati ukazuju na evidentan rast podrške u Vukosavlju.

Bilans poslije izbora

U Bijeljini, probosanske stranke su ostvarile slabiji rezultat nego ranije, dok će koalicija u Doboju vjerojatno dobiti dva ili tri mandata. U Kotor Varoši očekuje se zadržavanje tri mandata, dok se u Tesliću predviđa poboljšanje u odnosu na prethodne izbore.

Problemi unutar probosanskih stranaka

Ponekad sukobi unutar probosanskih stranaka dovode do gubitka ranije osvojених mandata. U Višegradu, stranke su gotovo jedva prešle cenzus. Ukupno gledajući, rezultati su zabrinjavajući, a SDA postaje marginalizirana u određenim dijelovima RS.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -