Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRizik od bujičnih tokova u Federaciji BiH: Stegla opasnost i potrebne mjere

Rizik od bujičnih tokova u Federaciji BiH: Stegla opasnost i potrebne mjere

Prijetnja bujičnih tokova

Na osnovu geomorfološke i geološke građe, značajan broj područja u Federaciji Bosne i Hercegovine suočen je s rizikom od bujičnih tokova. Ove informacije iznio je direktor Federalnog zavoda za geologiju, Vedad Demir, u intervjuu za Fenu.

Uzroci prirodnih katastrofa

Na pitanje o tragedijama u Jablanici, Fojnici, Kreševu i Kiseljaku, Demir je naglasio da su obilne padavine izazvale egzogene geomorfološke procese. Iako su poplave prirodni fenomen, ljudske aktivnosti doprinose njihovoj jačini.

Antropogene aktivnosti i posljedice

Degradacija biljnog pokrivača i nelegalna gradnja dodatno pogoršavaju situaciju. Prema Demiru, ovi procesi oblikuju reljef koji je, u konačnici, opasan za stanovništvo.

Preventivne mjere

Da bi se smanjio rizik od budućih katastrofa, Demir navodi potrebu za unapređenjem prostornog planiranja. Izgradnja zaštitnih struktura i uspostavljanje sistema ranog upozorenja mogu značajno smanjiti rizik od bujičnih tokova.

Aluvijalne lepeze kao opasna zona

Demir ističe kako su aluvijalne lepeze, privlačne za gradnju zbog povoljnog nagiba, često pogođene visokim bujičnim tokovima. Oni nose velike količine sedimenta i krhotina, što može izazvati ozbiljne štete.

Zaključak i preporuke

Na području podložnom poplavama, ključno je provesti sveobuhvatne preventivne mjere. Ove mjere uključuju stabilizaciju padina i izgradnju zaštitnih struktura kako bi se zaštitili građani.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -