Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzbori donijeli neizvjesnost za DF: Komšić očekuje rast, ali rezultati zabrinjavajući

Izbori donijeli neizvjesnost za DF: Komšić očekuje rast, ali rezultati zabrinjavajući

DF i izborne rezultate

Čelnik Demokratske fronte (DF), Željko Komšić, dao je svoje uvide sat nakon zatvaranja biračkih mjesta. Iako rezultati nisu potpuni, kazao je da DF očekuje rast od 30 posto u vijećima. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li se taj rast odnosi na broj glasova ili broj vijećnika.

Neizvjesnost oko broja mandata

Povećanje broja glasova ne mora značiti i povećanje broja mandata. Naime, broj vijećnika ovisi o ukupnim izbornim rezultatima drugih stranaka. Prema dosadašnjim informacijama, DF se nije plasirao među prvih tri stranke u većini lokalnih zajednica.

Problemi u općini Novo Sarajevo

U općini Novo Sarajevo, gdje živi Komšić i gdje je bio načelnik, DF je prema trenutnim rezultatima šesta stranka. Ovaj rezultat predstavlja značajan pad za stranku koja se nada boljim ishodima.

Porazi kandidata DF-a

DF ni nakon ovih izbora neće imati niti jednog (grado)načelnika. Najviše su očekivali od Dennisa Gratza, njihovog kandidata za načelnika općine Centar. Njega su podržali SDA i SBiH, ali je doživio težak poraz od Srđana Mandića iz NS-a.

Odgrađivanje od poraza

SDA, kao glavna podrška Gratzovoj kandidaturi, udaljava se od njegovog poraza. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, nije komentirao Gratzov neuspjeh niti poraz Muamera Bandića u Novom Sarajevu. Ovi događaji postavljaju pitanja o budućnosti DF-a i njihovih saveznika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -