Srijeda, 9 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPremijer Nikšić o obnovi nakon poplava: Vlada FBiH u punoj akciji

Premijer Nikšić o obnovi nakon poplava: Vlada FBiH u punoj akciji

Aktivnosti Vlade FBiH

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, oglasio se putem društvenih mreža. Istakao je da Vlada FBiH čini sve kako bi pomogla unesrećenima od stravičnih poplava. Nikšić je uvjerio građane da se priprema obnova stambenih objekata čim se stvore adekvatni uslovi na terenu.

Pohvale za napore spašavanja

Premijer je naveo da je ljudske živote nemoguće nadoknaditi. Dodao je da se ulažu ogromni napori da se lociraju svi nestali tijekom tragedije. Također, istakao je važnost uspostave nesmetane komunikacije, kako putne tako i željezničke.

Mjere za brži oporavak

Nikšić je najavio da Vlada već radi na mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja. Obnovićemo stambene objekte čim to bude moguće. Premijer je najavio potpuni moratorij na kredite za fizička i pravna lica pogođena poplavama.

Suradnja sa međunarodnim institucijama

U kontaktu smo s međunarodnim finansijskim institucijama, posebno sa Svjetskom bankom. Radimo na restrukturiranju projekata i korištenju sredstava za obnovu infrastrukture. Osiguranje hitnih projekata za oporavak je prioritet.

Podrška poljoprivrednicima

Federalni zavod za agropedologiju donio je odluku o olakšicama za poljoprivredne proizvođače u pogođenim područjima. Oslobađaju ih obaveze plaćanja naknade za kontrolu plodnosti zemljišta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -