Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHŽene na čelu općina u Bosni i Hercegovini: Zabrinjavajuća brojka i opadajući...

Žene na čelu općina u Bosni i Hercegovini: Zabrinjavajuća brojka i opadajući trend

Sudeći po preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, Bosna i Hercegovina ima zabrinjavajuće statistike o izabranim načelnicama općina. Samo četiri općine vode žene, što čini 2,8 posto od ukupnog broja načelnika. Ovo je daleko ispod evropskog prosjeka od 18 posto.

Opadanje broja načelnica

Agencija za ravnopravnost spolova naglašava da se procenat žena na čelnoj poziciji općina u BiH, umjesto da raste, smanjuje. U zadnjih deset godina, u Evropskoj uniji, broj načelnica je porastao za 13 posto. Nasuprot tome, Bosna i Hercegovina je zabilježila opadanje od čak 30 posto u odnosu na lokalne izbore iz 2020. godine.

Niska kandidatura žena

Prema podacima, od 385 kandidata koji su se našli na izbornoj listi, samo 29 su bile žene, odnosno 7,5 posto. Takav nizak broj kandidatkinja dodatno objašnjava slabiji rezultat na izborima. Ova situacija je još poražavajuća kada se uzmu u obzir višegodišnji napori nevladinih organizacija i institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova.

Potrebne promjene za napredak

Uprkos nastojanjima da se poveća učešće žena u politici, svijest među političkim strankama i biračima o značaju podrške ženama kao kandidatkinjama i dalje je na niskom nivou. Veće uključivanje žena u politički život neophodno je za postizanje ravnopravnosti spolova i društveno-ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -