Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDebakl Narodnog evropskog saveza na izborima 2023: Gubitak utjecaja i podrške

Debakl Narodnog evropskog saveza na izborima 2023: Gubitak utjecaja i podrške

Neuobičajen kraj za NES

Narodni evropski savez (NES) suočio se s teškim gubitkom na ovim izborima. Ova stranka praktično je ugašena, osim u Cazinu, gdje su osvojili načelničku poziciju.

Istorija stranke i prethodni uspjeh

NES je osnovan 2021. godine spajanjem A-SDA i NBL-a s ciljem širenja na čitavo područje BiH. A-SDA, pod vodstvom Nermina Ogreševića, bila je uticajna u Krajini i Zenici, dok je NBL imao pokrivenost u drugim regijama.

Pad u usporedbi s prethodnim izborima

U odnosu na izbore 2020. godine, NES je evidentno doživio pad. Načelnik Ogrešević i njegova lista izgubili su podršku u Cazinu, a slična situacija se dogodila i u drugim općinama u Unsko-sanskoj kantonu.

Raskoli i odlazak ključnih članova

Izlazak Rame Isaka iz NES-a dodatno je pogoršao situaciju. Stranka se suočila s teškim debaklom u Zenici, gdje su jedva prešli prag od jednog posto glasova. Ovaj trend nastavljen je u općinama kao što su Visoko i Maglaj.

Povezane promjene u Kalesiji i Sarajevu

Bivši načelnik Kalesije, Sead Džafić, koji je prešao u SDA, također je pridonio gubitku podrške. U Sarajevu, nesigurnost se nastavila, a rasipanje glasova značajno je umanjilo podršku stranci.

Jedini rast podrške u Centru

Unatoč gubicima, NES je jedino zabilježio povećanje podrške u Centru, gdje su postali parlamentarni. Ostale općine suočavaju se s drastičnim padom, što može signalizirati kraj ove političke stranke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -