Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRazjedinjenost probosanskih stranaka u RS: Izborni poraz u Prijedoru

Razjedinjenost probosanskih stranaka u RS: Izborni poraz u Prijedoru

Izborni rezultati u Prijedoru

Na lokalnim izborima u Prijedoru, probosanske stranke suočile su se s teškim porazom. Između ostalog, SDP je jedina stranka koja je osvojila mandat, dok su ostale pokazale slab rezultat.

Pad mandata i glasova

Prije četiri godine, probosanske stranke su osvojile četiri mandata. Ovaj put, manji broj glasova rezultirao je samo jednim mandatom za SDP. Platforma za progres, koja se našla ispod izbornog praga, osvojila je svega 2,57% glasova.

Rezultati drugih stranaka

Osim SDP-a, rezultati su bili mizerni i za ostale probosanske stranke. SDA je osvojila 2,34%, Bosanska koalicija za Prijedor 2,26%, dok je PDA zabilježila samo 0,79% glasova.

Dominacija SNSD-a

Načelničku poziciju u Prijedoru osvojio je Slobodan Javor iz SNSD-a. Ova stranka je takođe bila najjača na izborima za Skupštinu grada, ostvarivši 28,86% glasova.

Upitnost probosanske jedinice

Iako su rezultati bez pošte i mobilnih timova još uvijek nepoznati, jasno je da je razjedinjenost probosanskih stranka donijela štetu. U prethodnim izborima, SDA je dobila dva mandata, dok su sada rezultati drastično pali.

Poređenje s prethodnim izborima

Na redovnim biračkim mjestima, SDP je zabilježio 1.181 glas, dok je SDA prije četiri godine dobila 1.891 glas. Ovaj pad glasova ukazuje na potrebu za boljom strategijom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -