Utorak, 8 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSDA postigla značajne pobjede u Zeničko-dobojskom kantonu, ali izazovi ostaju

SDA postigla značajne pobjede u Zeničko-dobojskom kantonu, ali izazovi ostaju

Pobjede i porazi Stranke demokratske akcije

Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je mješovite rezultate na posljednjim izborima u Zeničko-dobojskom kantonu. Iako su osvojili značajne funkcije, gradonačelnički položaji u Varešu i Zenici otišli su u ruke protivnika.

Erna Merdić-Smailhodžić preuzela Zavidoviće

U Zavidovićima, 32-godišnja Erna Merdić-Smailhodžić iz SDA preuzela je gradonačelničku funkciju. Ona je zadržala podršku građana nakon što je Hašim Mujanović, koji je imao dva mandata, izgubio povjerenje birača.

Žepče i Maglaj kao ključni trijumfi

Suvad Hadžić iz SDA preuzeo je načelničku funkciju u Žepču, što je posljedica razjedinjenosti HDZ-a i “vječnog načelnika” Mate Zovke. Također, Maid Suljaković osvojio je Maglaj s prednošću od 600 glasova, čime je okončan Mirsadov mandat.

Dominacija u drugim općinama

SDA je ostvarila pobjede i u Doboj Jugu, Tešnju, Kaknju, Olovu, Visokom i Brezi. Ove pobjede ukazuju na stabilnost stranke u većini općina Zeničko-dobojskog kantona.

Izazovi u Zenici

I pored pobjede u nekoliko općina, SDA se suočila s izazovima u Zenici. Gradonačelnik Fuad Kasumović osvojio je treći mandat, ali uprkos tome, stranka nije zadovoljna rezultatima u gradu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -