Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRezultati izbora: Kako je raspoređeno mandati u Gradskom vijeću

Rezultati izbora: Kako je raspoređeno mandati u Gradskom vijeću

Pet mandata za novoformiranu grupu

Prema najnovijim informacijama, novoformirana politička grupa bi trebala osvojiti pet mandata u Gradskom vijeću. Ovi rezultati su proizašli iz posljednjih lokalnih izbora gdje su kandidati različitih političkih partija osvojili mandate.

Mandati prema broju glasova

Na drugom mjestu nalazi se Stranka demokratske akcije (SDA) sa 1.890 glasova, što im donosi četiri mandata. Ispod njih, Naša stranka (NiP) sa 1.667 glasova i Socijaldemokratska partija (SDP) sa 1.507 glasova također osvajaju po četiri mandata.

Ostali stranački rezultati

BH Demokrati predvođeni Džebrailom Bajramovićem osvojili su 804 glasa, osiguravajući dva mandata. Naša stranka slijedi s 636 glasova. Po jedan mandat dobit će Nezavisna građanska lista, Narodni evropski savez, Demokratska fronta i Bosanska narodna stranka.

Ko nije prešao izborni prag?

Nekoliko stranaka nije uspjelo preći izborni prag, uključujući Stranku za BiH, Naprijed BiH, Snagu naroda i Republikansku stranku. Ovi rezultati su preliminarni i podložni su promjenama.

Žene u Gradskom vijeću

Preliminarni rezultati također pokazuju da su samo tri žene osvojile mandate. Almira Malokos iz Novog početka, Anela Jamak iz NiP-a i Medina Kulelija iz Bosanske narodne stranke su jedine žene koje su izborile mjesto u vijeću.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -