Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara: HDZ dominantan u prvoj izbornoj jedinici

Rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara: HDZ dominantan u prvoj izbornoj jedinici

Uspostavljanje jedinstvenog sistema

Prema “Mostarskom sporazumu” iz 2020. godine, u Mostaru je uspostavljen složen sistem biranja 35 vijećnika. Ovaj sistem obuhvata sedam izbornih jedinica koje daju različit broj vijećnika.

Rezultati prve izborne jedinice

Nakon obrađenih 76,97% biračkih mjesta, lista HDZ-a prednjači s 12.447 glasova. Očekuje se da će osvojiti svih 13 mandata u ovoj izbornoj jedinici. Koalicija za Mostar (SDA, BH Zeleni, BPS) zauzima drugo mjesto s 8.522 glasova.

Ostala mjesta i stranke

Koalicija “Grade moj” (DF, NES, SBIH, PMP) je treća s 3.670 glasova, dok je Trojka (SDP, NS, NiP) na četvrtom mjestu s 2.186 glasova. Hrvatska republikanska stranka ima 1.840 glasova, dok je SNSD osvojio 972, a HDZ 1990 943 glasa.

Preostale izborne jedinice

Pored prve, postoji još šest izbornih jedinica koje će dodijeliti ukupno 22 vijećnika. U prvoj izborne jedinici koja daje dva vijećnika, dominantno je pobijedila Koalicija za Mostar s 2.724 glasova. Njihova pobjeda najvjerovatnije će rezultirati osvajanjem oba mandata.

Zaključak

Izbori su pokazali složenost političkog pejzaža u Mostaru. HDZ zadržava značajnu prednost, dok se druge koalicije bore za preostale mandate.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -