Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHCatastrofalna izlaznost na lokalnim izborima u BiH

Catastrofalna izlaznost na lokalnim izborima u BiH

Najniža izlaznost u posljednijih 20 godina

Prema podacima, lokalni izbori u Bosni i Hercegovini obilježeni su dramatično niskom izlaznošću građana. Na birališta je izašlo samo 47,73 posto registriranih birača, što predstavlja najnižu stopu izlaznosti zabilježenu u posljednjih dva decenije.

Uspon i pad izlaznosti

Statistika pokazuje da je posljednji put manja izlaznost zabilježena 2004. godine kada je na izbore izašlo 46,8 posto građana. Liberacija biračkog prava nikada nije bila toliko slaba ukoliko uzimamo u obzir sve aspekte.

Lažni podaci i realnost

Unatoč registrovanim 3.400.204 birača, stručnjaci ističu da su ovi podaci “napuhani”. Kontrastno, pravi procenat izlaznosti bi mogao biti znatno viši od 47 posto, stoga se dodatno postavlja pitanje efikasnosti izbornog sistema.

Društvena apatija i interes za izbore

Ova situacija ukazuje na ozbiljnu apatiju građana prema lokalnim izborima. Dok zapadne zemlje smatraju izlaznost ispod 80 posto neuspehom, veći dio stanovništva BiH odlučuje ostati kod kuće, ignorišući svoju šansu za utjecajem.

Važnost lokalnih izbora

Konačno, iako je interes za generalne izbore značajno veći, lokalni izbori igraju ključnu ulogu u svakodnevnom životu građana. Na vlasti su oni koji donose odluke o pitanjima koja direktno utiču na naše živote.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -